Minicamping Christoforus: “Unieke locatie voor een onvergetelijke dichtbij-vakantie”

In het idyllische kouterdorp ontwaak je tussen het groen en het fluiten van de vogels, proef je van lokale, heerlijke producten en trek je er wandelend of fietsend op uit. Mattias Goderis is directeur van de Christoforusgemeenschap en bereidt samen met medewerkers en bewoners de opening van de minicamping voor. Bewoner en campinguitbater Roby kijkt elk jaar reikhalzend uit naar de komst van de eerste kampeerders. 

Het organiseren van een minicamping past volledig binnen de filosofie en visie van jullie woongemeenschap voor volwassenen met een verstandelijke beperking. 

Mattias Goderis: Naast het gekende idee dat we mensen met een beperking willen opnemen en integreren in de maatschappij, proberen we ook een ‘omgekeerde integratie’ te bereiken. Met de minicamping brengen we de wereld binnen in onze woon- en werkgemeenschap.We krijgen kampeerders uit alle windstreken over de vloer en de onderlinge contacten zijn verrijkend voor bewoners én bezoekers. Een aantal bewoners vindt die gezellige bedrijvigheid in de zomer zeer aangenaam en gaat elke dag een praatje maken met de kampeerders. Voor sommige bewoners geven die activiteiten wat te veel druk, zij houden zich wat meer afzijdig. Op 31 augustus sluiten we de camping en keert de rust terug in onze woongemeenschap.

Hoe beleven de christoforusbewoners die ontmoetingen zelf en wat is hun rol binnen de minicamping?

Mattias: Een aantal bewoners heeft een duidelijke taak. Belangrijk is dat ze er voldoening uit halen, verantwoordelijkheid kunnen opnemen en daar trots op kunnen zijn. Die betrokkenheid is mooi om te zien. Cindy is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het poetsen van onze douches en toiletten. Ze is pas tevreden als alles netjes is. Tony is onze handige Harry en heeft in zijn eentje een doucheruimte in elkaar getimmerd. Hij snoeit ook onze hagen.

Bewoner roby is tijdens het interview druk in de weer met maaien. Het grasveld moet er piekfijn bijliggen als de eerste gasten aankomen. Welke taken neem jij nog zoal op tijdens het kampeerseizoen?

Roby: Ik ontvang de mensen als ze aankomen. Ik sorteer het afval en rij het gras af. De mensen moeten zelf koken maar ik geef hun ook tips om ergens te eten of leuke uitstapjes te doen. Ik moet wel werken, maar voor mij is het toch ook vooral vakantie.

De camping bestaat intussen tien jaar en ondertussen hebben jullie al fijne contacten opgebouwd, niet?

Roby: Ik heb via de camping mensen uit Nederland leren kennen en dat zijn mijn vrienden geworden. Elk jaar komen ze voor een paar weken bij ons kamperen. Ze schrijven mij na de zomer brieven en brengen peperkoek mee. Er is een koppel dat in augustus een volledige maand bij ons blijft, er zijn Duitsers en andere mensen uit het buitenland.

Waarom vormt munte de ideale kampeerplek?

Mattias: Wie hier in de zomer al eens langskomt, waant zich soms in de Provence. Munte is een typisch kouterdorp waarbij de kerk en de oude hoeven gebouwd zijn in de nabijheid van waterbronnen. Door het glooiend landschap, de kronkelende paadjes en de uitgestrekte velden krijg je een adembenemend zicht. Ideaal om te fietsen en te wandelen, of gewoon om te genieten van de stilte en de rust. Ook toeristisch heeft dit dorp veel te bieden. Je vindt hier 25 bunkers uit de Tweede Wereldoorlog en veel erfgoed. In het toeristisch infopunt geven vrijwilligers je tips over de vele bezienswaardigheden. Munte is ook een bruisend dorp. Elk weekend is er wel iets te beleven. Je logeert ook vlak bij Gent en aan de voet van de Vlaamse Ardennen waardoor je leuke uitstapjes kunt doen.

Roby: We hebben hier schapen, varkentjes en kippen. Tony zorgt voor de dieren en alle kinderen vinden die heel plezant. Onze bezoekers mogen rondlopen in onze grote moestuin en de dieren bekijken. Het zal snel volzet zijn!

Wie bij jullie kampeert kan ook proeven van de huisgemaakte producten. Wat bieden jullie aan?

Mattias: In onze Christoforuswinkel koop je producten van ons hout- en handwerkatelier: houten schalen, geweven en vilten producten en kaarsen. Ook voor appelsap en confituur kun je terecht in de winkel. De biologisch-dynamische groenten uit onze tuin bieden we tijdens de zomer exclusief te koop aan bij de kampeerders. Die kunnen ze kopen bij onze tuinman om ze bijvoorbeeld op hun eigen BBQ-stel klaar te maken.

 

Ben je nog op zoek naar een uniek vakantieplekje om helemaal tot rust te komen deze zomer? Tot eind augustus reserveer je voor een prikje je eigen kampeerterrein op de minicamping van de Christoforusgemeenschap in Munte. 

Praktisch

  • Camping Christoforus, Asselkouter 34, Munte
  • Er zijn 5 standplaatsen: 2 voor een camper of caravan en 3 voor een tent.
  • Prijzen zijn inclusief elektriciteit en Wifi.
  • Online reserveren via christoforus.be.

 

Minicamping Christoforus: “Unieke locatie voor een onvergetelijke dichtbij-vakantie” | Merelbeke