kerstspel-2013

Oberufer Kerstspel
Vrijdag 20 december 2013 om 20 uur.
In de Sint-Bonifatiuskerk Munte-dorp.
Opgevoerd door de bewoners, medewerkers en vrienden van de Christoforusgemeenschap en de Landelijke Steinerschool Munte

 Beste mensen,

Welkom op deze avond waarop bewoners, medewerkers en vrienden van de Christoforusgemeenschap en Landelijke Steinerschool Munte U het Oberufer- Kerstspel brengen.

De Oberufer kerstspelen stammen uit een oude volkse traditie. In Munte wordt jaarlijks nog het geboorte-en herdersspel opgevoerd. (De andere delen van de “trilogie”, het paradijsspel en het Driekoningenspel, worden op andere plaatsen gespeeld.)

 

Door de volkse overlevering is dit kerstspel gespaard gebleven van klerikale invloeden en banaliserende intellectualiteit. De stemming wortelt in een echte eerbiedige overgave aan het kerstgebeuren. Momenten die een innige sfeer oproepen worden afgewisseld met ruwe, grappige scènes. Deze doen geen afbreuk aan het geheel, maar versterken juist de overgave, zoals iedereen die dit kerstspel heeft gezien al heeft kunnen waarnemen.

Vanaf een bepaalde leeftijd gaan de naïeve kinderlijke ‘volkse’ vrolijkheid en eerbiedskrachten verloren. Definitief?

Onze tijd maakt er niet gemakkelijk op: de commercialisering, de confrontatie met de harde realiteit en ‘mooie’ fictie via de media bedreigen de kindheidskrachten. Toch kunnen ook volwassenen nog de verbinding leggen met  deze krachten van liefde, eerbied, vrolijkheid en innigheid die leven in het hart. Het kerstfeest roept daartoe op.

Bij het geboorte-en herdersspel dat deze “Kompany” opvoeren wordt het kind in ieders hart aangesproken.

 

Groeten,

Roland en Kompany 2013.